Инспектори от Главна дирекция Инспекторат за опазване на културното наследство са издали

...
Инспектори от Главна дирекция Инспекторат за опазване на културното наследство са издали
Коментари Харесай

Подробности за спирането на Водния проект на Пловдив

Инспектори от Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " са издали акта за . В инспектората постъпил сигнал от жители, че се разкопава селищната могила Яса тепе и специалистите създали инспекция на място. Първоначално издали само  рекомендация, само че във второ писмо непосредствено наредили да се спре работата до привършване на археологическото изследване, научи Plovdiv24.bg .

" Самото археологическо изследване не е комплицирано. Проблемът е, че би трябвало да се отстрани асфалтът и да се слезе в дълбочина надолу. Тогава няма да има метод към предприятията " - изясни шефът на Регионалния археологически музей доцент доктор Костадин Кисьов. 

Спасителните разкопки би трябвало да продължат два месеца. За това време дейностите по Интегрирания воден план няма да се извършват, а общината и компанията реализатор би трябвало да намерят вид за достъп до предприятията.

Яса тепе е северното предградие на предисторическата земеделска общественост, формираща се към и на Трихълмието. Намира се на ул. " Брезовско шосе " № 155, като през днешния ден шосето очевидно е прерязало могилата, стъпвайки върху нея. Почти цялата й повърхност е застроена с краткотрайни и по-трайни постройки, унищожавайки по този метод праисторическите следи, написа в профилираните археологически издания. Археологът Димитър Цончев за пръв път загатва за могилата през 1938 година в монографията си " Приноси към остарялата история на Пловдив ".

Плоската (Яса тепе) селищна могила е с размери при основата над 350 метра и е била с височина 10 метра. Заема повърхност от над 95 декара. Данните сочат, че селището поражда както съвсем всички праисторически селища - на речна тераса,  около река Пясъчник, на 2 км от пълноводната и плавателна река Марица. 

Могилата е проучвана през 60-те години на ХХ век от праисторика Петър Детев. Преди 30-40 години е била надстроена, направена е улицата, а около шосето са издигнати търговски и индустриални обекти.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР